Skip to content

Hvad er nudging?

Hvad er nudging?

Er du nysgerrig på at lære mere om, hvordan man kan påvirke menneskers adfærd på en positiv måde? Læs videre og bliv klogere på, hvad nudging egentlig er, og hvordan du bruger det til at skabe en ønsket adfærdsændring.

Nudging er en metode eller strategi, man anvender til at påvirke folks adfærd på en positiv måde – altså uden at tvinge dem til at tage et bestemt valg eller udføre en bestemt handling.

Princippet med nudging er, at vi designer valgmuligheder og miljøer på en måde, der gør det nemmere for mennesker at træffe de ønskede beslutninger. Det gør vi med subtile og indirekte påvirkninger, der guider menneskers adfærd i en bestemt retning uden at begrænse deres valgfrihed.

Du kender sikkert allerede nogle af de mest kendte eksempler på nudging. Har du fx hørt om fluen i urinalet eller lagt mærke til de grønne fodspor hen til skraldespanden?  Måske har du ikke tænkt over det, men når den sunde mad er placeret i øjenhøjde eller som det første i buffeten, er det også nudging. Det hele har nemlig til formål at gøre den ønskede adfærd lettere. Bl.a. ved at øge synlighed og tilgængelighed.

Vil du lære mere om nudging, og hvordan du kan anvende det i din virksomhed eller organisation? Læs mere om vores adfærdsbootcamp her.

Eksempler på nudging

Standardindstillinger

Et adfærdsprincip, du kan gribe til, når du skal nudge din målgruppe, er standardindstillingen. Det går i al sin enkelthed ud på, at du gør det let for din målgruppe at tage det rigtige valg, fordi du allerede har taget det for dem.

Et klassisk eksempel på en standardindstilling ser vi i forbindelse med pensionsopsparingen. I mange lande har man indført automatisk tilmelding til pensionsordninger for nye ansatte i virksomheder.

Tidligere skulle medarbejderne aktivt tilmelde sig pensionsordningen. Det resulterede i, at mange ikke gjorde det. Derfor gik de glip af muligheden for at spare op til deres fremtidige pension.

Ved at ændre standardindstillingen til automatisk tilmelding bliver medarbejderne automatisk en del af pensionsordningen, medmindre de aktivt fravælger det. Tiltaget fik langt flere medarbejdere til at spare op til deres pension.

Det eksempel på nudging viser, hvordan en ændring af standardindstillingen kan have en betydelig indvirkning på vores adfærd. Ved at lave en standardindstilling skal målgruppen aktivt gøre noget, hvis de ikke vil træffe den ønskede beslutning. Derfor bliver det lettere at følge den ønskede adfærd end at lade være.

Sociale normer

Mennesker bliver ofte påvirkede af, hvad de ser som normen. Ved at informere om, at “de fleste mennesker allerede gør det her”, kan man øge sandsynligheden for, at andre følger trop. For eksempel kan et hotel motivere gæster til at genbruge håndklæder ved at informere om, at de fleste gæster gør det.

Et andet eksempel, hvor de sociale normer påvirker vores adfærd, er i forbindelse med energibesparelse. Undersøgelser viser, at når mennesker får feedback om deres energiforbrug og sammenlignes med deres naboer, er de mere tilbøjelige til at reducere deres eget forbrug. Det gør de for at matche eller være bedre end gennemsnittet i deres samfund.

Hør psykologi professor Robert Cialdini fortæller om, hvordan social normer virker

Bryd vaner, og skab forandring

Få fem gratis lektioner i adfærdsdesign og nudging

Vil du ændre adfærd? Snup vores fem gratis lek­tion­er i adfærds­de­sign og nudging og bliv­er klogere på, hvor­dan du kan bryde van­er og skabe mærk­bare foran­dringer.

Lek­tierne inde­hold­er en god kom­bi­na­tion af teori, eksem­pler til inspi­ra­tion, samt øvelsesark, der er lige til at bruge.

  • Lek­tion 1: Har du kon­trol over dine egne beslut­ninger?
  • Lek­tion 2: Der­for lykkes du ikke
  • Lek­tion 3: Der­for skal du lave en frik­tion­s­analyse
  • Lek­tion 4: Test min­dre og test oftere
  • Lek­tion 5: Hvor­dan kom­mer du videre med adfærdsdesign?

De bliv­er lev­eret direk­te i din ind­bakke med passende tidsin­ter­val, så du både kan nå at læse, prak­tis­ere, reflek­tere og måske lige frem nå at savne den næste lek­tion.

HVorfor arbejde med nudging?

Der er mange gode grunde til at arbejde med nudging.

  • Subtil påvirkning: Nudging er en ikke-invasiv tilgang til at påvirke adfærd. Det vil sige, at den ikke begrænser folks valgfrihed eller tvinger dem til at træffe bestemte beslutninger. De små, subtile ændringer i design og kontekst guider i stedet folk mod den ønskede adfærd på en mere indirekte måde.
  • Fremme positive valg: Nudging fokuserer på at gøre det lettere og mere attraktivt for mennesker at træffe det ønskede valg. Det kan være ved at ændre defaults, placeringer af valgmuligheder eller tilføje visuelle påmindelser. Det er nemlig alt sammen med til at skubbe folk mod sundere, mere bæredygtige eller økonomisk ansvarlige valg.
  • Overvinde kognitive begrænsninger: Mennesker er ikke altid rationelle beslutningstagere. Nudging tager højde for vores kognitive bias og tendens til at vælge den nemmeste eller mest indlysende mulighed. Ved at tilpasse valgarkitekturen kan man hjælpe mennesker med at træffe mere informerede og velovervejede valg.
  • Kombinationen af valgfrihed og autonomi: Nudging respekterer menneskers valgfrihed ved at give dem muligheden for at træffe deres egne beslutninger. Det handler om at præsentere valgmuligheder på en måde, der guider dem mod det ønskede valg. Samtidig skal de stadig have autonomi og kontrol over beslutningen. Det skaber et mere balanceret forhold mellem at påvirke adfærd og respektere individets autonomi.
  • Bred anvendelighed: Nudging kan anvendes i en bred vifte af områder. Herunder sundhed, økonomi, miljø og mange andre. Nudging har potentiale til at skabe adfærdsændringer i mange forskellige kontekster. Derfor er nudging en fleksibel og skalerbar tilgang, der kan tilpasses mange situationer og målgrupper.

Eksempler på nudging

Feedback og belønning

Ved at give mennesker feedback om deres adfærd og belønninger for den ønskede adfærd kan man styrke motivationen til at fortsætte. For eksempel benytter mange fitness-apps og aktivitets-trackere både feedback og belønning til at opmuntre og fremme en sund og aktiv livsstil.

Når brugerne anvender deres app, registrerer den deres aktivitetsniveau. Den kan fx registrere antal skridt, kalorieforbrænding eller træningstid. Appen giver efterfølgende feedback til brugeren om deres præstation og fremskridt, enten i realtid eller i form af opsummeringer og rapporter. På den måde bliver appen som en lille træningsmakker i lommen på brugeren.

Mange apps tilbyder også belønninger for at øge motivationen og fastholde brugerens engagement. Det kan være i form af virtuelle badges, point eller endda konkurrencer og udfordringer mellem brugerne. Belønningerne skaber en følelse af anerkendelse og konkurrence. Det motiverer brugerne til at fortsætte deres sundhedsfremmende adfærd.

Appen skaber et positivt feedback-loop ved at kombinere feedbacken om præstationerne med belønninger Det opmuntrer brugerne til at opretholde en aktiv livsstil og fortsætte med at bruge appen.

Visuel fremhævning

Synlighed har stor betydning for, hvilke valg vi træffer. Ved at fremhæve bestemte valgmuligheder visuelt kan man øge sandsynligheden for, at folk vælger dem. Man kan fx fremhæve sundere fødevarer ved at placere dem i øjenhøjde i supermarkedet eller give dem en attraktiv emballage. En farverig indpakning kan fx gøre nogle ellers upopulære gulerødder interessante for børn.

Et andet sted, hvor visuel fremhævning kan ændre adfærd, er i trafikken. Vejskilte og markeringer er visuelle fremhævninger med det formål at fange førernes opmærksomhed og gøre dem mere tilbøjelige til at følge trafikreglerne.

Et konkret eksempel er brugen af farvede vejstriber og markeringer. Hvis der er en farlig vejstrækning eller et område med lavere hastighedsgrænse, kan man bruge røde eller gule striber på vejen i stedet for de sædvanlige hvide.

Den type af visuelle teknikker bruges til at fange førerens opmærksomhed, informere om risici og opfordre til en ønsket adfærd som fx at sænke hastigheden

Skal du med på en bootcamp i adfærdsdesign og nudging?

Talrige nye og konkrete redskaber
"Jeg bruger mine talrige nye og konkrete redskaber til at rekruttere og uddanne alle nye Baristaer på Sjælland. Med små nudges allerede fra første jobsamtale, kan jeg meget hurtigere og langt mere effektivt motivere og engagere helt unge mennesker til at udleve Baresso-værdierne."
Lasse Due
Cheftræner, Espresso House
Bedste kursus jeg nogensinde har været på.
"Alt var gennemtænkt ned til mindste detalje og virkelig dygtige og inspirerende undervisere."
Deltager på hold 42
Ens nudging-indsats kan måles og vejes
"Det fedeste er, at uddannelsen provokerer og udfordrer min klassiske kommunikationsopdragelse. Alt er funderet på solide adfærdsundersøgelser, og det tiltaler mig meget, at resultatet af ens nudging-indsats kan måles og vejes. Det kombineret med stjerneundervisere er en fantastisk cocktail."
Ida Olesen
Kommunikationskonsulent, Nordea
bro gør dig klogere på menneskers adfærd
"Vil du blive klogere på menneskets irrationalitet til at designe bedre løsninger - så har BRO kompetencen og engagementet til at lære dig det!"
Deltager på hold 42
Gode teoretiske emner og dygtige undervisere
"Det var en øjenåbner at koble adfærdsdesign sammen med ledelse og forstå, at der kan være langt fra "jeg har jo sagt" til, det er hørt, forstået, accepteret... og handlet på”. Uddannelsen har gode teoretiske emner og dygtige undervisere, der skabte et godt rum for reflekterende diskussioner mellem deltagerne. Og en fornøjelse at være i rum med en hel gruppe andre ledere, der også brænder for at lede gennem adfærd."
Deltager
En god balance mellem teori og praksis
"Du får hamrende dygtige undervisere, der formår at formidle flere års forskning på en nærværende og forståelig facon. Kurset er tilrettelagt med en god balance mellem teori og praksis, og der er masser af cases og mulighed for at bringe egne udfordringer i spil."
Michelle Laviolette
Senior kampagneprojektleder, Rådet for Sikker Trafik
En øjenåbner
"At arbejde med adfærdsdesign er en øjenåbner. Jeg har lært, at det er det simple og enkle, der fungerer, og at man ikke skal være bange for de banale løsninger."
Malene
Kommunikationsmedarbejder
Det kan varmt anbefales!
"Kanon godt forløb. Det kan varmt anbefales! Jeg har allerede fået brugt grebene fra adfærdsdesign til at håndtere nogle udfordringer, og det virker bare. Jeg vil helt klart anbefale bros adfærdsdesignuddannelse til andre."
Sarah
Projektkonsulent
Kanon godt forløb.
"Det kan varmt anbefales! Jeg har allerede fået håndteret nogle udfordringer med brug af grebene i adfærdsdesign, og det virker bare."
Deltager på hold 40

4 konkrete tips til at arbejde med nudging

  1. Kend din målgruppe: For at være effektiv skal nudging være tilpasset målgruppens specifikke behov, præferencer og adfærdsudfordringer.
  2. Gør det nemt: Design valgmuligheder og miljøer på en måde, der gør det let og bekvemt for mennesker at træffe de ønskede valg.
  1. Synlighed og feedback: Giv synlige indikationer eller feedback om ønsket adfærd for at øge motivationen og forstærke adfærdsændringen.
  2. Test, og evaluer: udfør løbende evaluering og justering af dine nudgingtiltag. Det er vigtigt for at sikre deres effektivitet og relevans.